Menu

Furnizați informații despre șederea dvs.

Sosire
,
Plecare
,
Adulți
Vârsta 16+
Copii
Vârsta 0-15

2 nopți

2 nopți

Tradiții în satul Gorno Draglishte

 Situat în partea de nord a văii Razlog, la 13 km de Razlog, amplasat în sânul Rila și păstrat ca un copil preferat al lui Pirin și Rhodope, satul Gorno Draglishte este unul dintre locuri preferate pentru turiștii de familie și străini în ultimii ani.

Tradiții în satul Gorno Draglishte

Legenda spune că în urmă cu mulți, mulți ani, un cioban numit  Dragan,  urmând turma sa, a traversat imperceptibil Munții Rila de pe Muntele Aigidik și s-a regăsit pe locul satului de astăzi.

 Ciobanul a fost copleșit de priveliștile incredibile  care i s-au desfășurat în fața ochilor și au decis să se stabilească cu turma sa în acest loc. Nu a trecut mult timp până când Dragan și-a întemeiat o familie și a început satul, care a fost numit după el.

Inițial satul s-a numit Bogato Draglishte și Draglishta, dar după ce unul dintre nepoții ciobanului s-a stabilit puțin mai la sud, s-au format două sate – Gorno și Dolno Draglishte.

 Istoria satului este veche, turbulentă și plină de vicisitudini.  Gorno Draglishte a cunoscut atât prosperitate, cât și ruină, dar a supraviețuit deoarece locuitorii săi, care astăzi nu sunt mai mult de 1000, își păstrează cu zel tradițiile.

Tradiții care sunt încă respectate astăzi în Gorno Draglishte

Gorno Draglishte nu este în zadar unul dintre satele în care tradițiile bulgare sunt cele mai autentice. Localnicii nu numai că păstrează memoria familiei, ci și până în zilele noastre – astăzi respectă cele mai multe ritualuri, le îndeplinesc și le transmit copiilor lor.

Satul este unul dintre puținele în care veți fi întâmpinat cu mâncăruri gătite acasă și în timp ce mâncați dulciuri – dulciurile vă vor spune  povești transmise de la mamă la fiică și de la tată la fiu.  Este printre puținele sate unde localnicii vă vor vor fi întâmpinați în costume autentice, vor efectua unele dintre cele mai îndrăgite ritualuri ale lor, efectuate în sărbătorile majore și vă vor cânta cântece autentice din regiunea Razlog.

 Magia acestui sat este irezistibilă  și oricine îl vizitează rămâne captivat nu numai de frumusețea naturii, de liniște și liniște, ci și de locuitorii săi zâmbitori și cu mintea largă.

Tradiții în satul Gorno Draglishte

Este imposibil să vă spun despre toate ritualurile pe care oamenii din Gorno Draglishte continuă să le respecte și să le îndeplinească, deoarece acestea sunt multe și mai interesante una față de cealaltă. Dar am selectat unele dintre cele mai importante ritualuri care atrag turiștii în sat.

Ziua Sfântului Nicolae

În Gorno Draglishte, ziua Sfântului Nicolae este sărbătorită într-un mod foarte diferit. Spre deosebire de alte așezări, unde peștele este pregătit în această zi și întreaga familie stă la masă, în satul Razlog se desfășoară un ritual străvechi dedicat tinerelor mirese.

 La începutul zilei Sfântului Nicolae, soacra tinerei mirese își pune o pălărie  („fezche”) pe cap, de care atașează o împletitură țesută dintr-o coadă de cal. Puțin mai târziu, prietenii, rudele și vecinii ei vin la ea acasă și fiecare dintre ei aduce „împletituri” (o pâine rotundă de carne). Toate femeile se aliniază la masă și fiecare ține o „împletitură” în fața lor.

 Nașa miresei vorbește cu un clopot de oaie,  imitând adunarea turmei. În timp ce discută, cineva din familie „fură” unul sau mai multe pâini. Nașa continuă să jignească și să numere pâinile de pe masă, care „joacă” rolul oilor.

Odată ce află că sunt mai puține „oi”, toată lumea începe să le caute în casă. Odată găsite toate pâinile, înseamnă că toate oile sunt adunate în turmă și va fi prosperitate și prosperitate în familie.

 Acest ritual nu se desfășoară astăzi în familii,  dar dacă vizitați Gorno Draglishte, amatorii de la centrul comunitar îl vor îndeplini special pentru dvs. Și dacă doriți să participați, femeile din sat vă vor transforma într-un costum autentic și vă vor include în efectuarea ritualului.

Ajunul Craciunului

Una dintre cele mai venerate sărbători din satul Razlog este sărbătoarea Ajunului Crăciunului.  Mâncarea care este prezentă în mod tradițional la masă este slabă și constă din mai multe alimente foarte simple:

  • fasole
  • oshav
  • usturoi
  • pâine
  • murături.

O atenție deosebită este acordată pâinii, pe care localnicii o numesc zeul născut. Acesta este motivul pentru care se numește „Bogovitsa”. Trebuie așezat întreg pe masă.

În unele gospodării se prepară și așa-numita pâine  Vechernik,  care se numește fermă.

În această zi, este important ca fiecare gospodărie să cumpere un fel de mâncare nou, care trebuie să fie rotund și să aibă un fund, astfel încât să poată fi „umplut” doar cu lucruri bune și să aibă prosperitate și fericire în familie.

Înainte de cină, familia spune  rugăciune , iar mâncarea este fumată cu tămâie. Este foarte important să arzi tămâie de la dreapta la stânga, deoarece, potrivit legendei, acesta este modul de a alunga spiritele rele.

Un alt ritual care se respectă în ajunul Crăciunului este  spargerea nucilor.  Fiecare membru al familiei ia o nucă și o rupe pentru a afla cum va fi noul an pentru el. Dacă nuca este sănătoasă și strălucitoare, persoana va fi sănătoasă și fericită, iar dacă este neagră și răsfățată – trebuie să fii foarte atent.

 După cină, mâncarea nu este ridicată de la masă,  pentru că conform credințelor, Maica Domnului coboară și gustă bucatele.

Astăzi, în Ajunul Crăciunului, o monedă sau alt noroc este plasat în tort, iar Ajunul Crăciunului este înlocuit cu un pom de Crăciun decorat. Alte feluri de mâncare, cum ar fi sarma slabă, ardei umpluți cu orez, dovleac, „plăcintă sterpă” și altele pot fi, de asemenea, prezente la masă.

Crăciun

Crăciun în Gorno Draglishte începe cu genunchiul porcului. Această tradiție a fost respectată de secole și nu s-a schimbat până în prezent. Până la prânz, carnea trebuie „recoltată” și începe cu pregătirea mesei de Crăciun.

 Pe masa festivă localnicii pun tot ce au produs pe parcursul anului.  Tabelul trebuie să aibă:

  • mulțime de mâncăruri locale
  • slănină tocată mărunt
  • naflovak (cârnați unici, gustoși, realizați din carne de porc tocată grosolan, umplută în stomac, vezică sau cecum de porc)
  • mere sau alte fructe din grădină.

Tortul este obligatoriu și pentru masa de Crăciun, dar în loc să-l așeze întreg pe masă, este  împărțit în 12 bucăți, deoarece anul are 12 luni.

Tradiții în satul Gorno Draglishte

Ziua Sfântului Gheorghe

În seara dinaintea sărbătorii, două vase mari de lut (vase) sunt legate cu o centură roșie. Fixarea cu centura imită cuplul căsătorit și legătura dintre ei. Vasele sunt pe jumătate umplute cu apă și toate domnișoarele de onoare pun o încheietură cu o „țintă” în apă.

Vasele sunt lăsate să petreacă noaptea cu apă și încheieturi, iar a doua zi  se face un „apel”.

După terminarea întregului ritual  fetele pleacă acasă , unde mamele le așteaptă și își iau toată șezlongul afară. Îl distribuie pe gardul casei, astfel încât toată lumea să poată vedea câți bani a strâns fata.

Astăzi această tradiție nu mai este respectată, dar locuitorii din Gorno Draglishte efectuează cu bucurie vechiul ritual în fața oaspeților satului.